Pagina's

vrijdag 13 december 2013

Als een tierelier....

Weet je? Ik weet de laatste tijd niet meer wat ik nu allemaal wel en allemaal niet al op mijn blog heb laten zien.... Wat ik op Facebook heb laten zien en wat ik al wel van mijn telefoon heb doorgestuurd en wat niet.......Vruger.....toen ik nog alleen een digitale-knots-van-een-camera had was het veel makkelijker. Alles wat nog op het stickie stond was nog niet op mijn blog gezet. Zo simpel was dat.Nu weet ik het niet meer. Dus......ik gok het er maar wat op. Zaak is wel al die kerstdingen z.s.m. te plaatsen. Want voor we het weten is Flappie weer uit zijn hok verdwenen en is het eerste kerstdag. En op de één of andere manier is het niet zo leuk om kerstkaarten te plaatsen in januari.Dus.....moet je voor 25 december 2013 nog 50 kaarten maken dan is dit misschien een idee.....

 
Met de Christmas Ornament pons en Christmas Collectibles stempels gaan ze als een tierelier.


Alhoewel......Hoe gaat een tierelier eigenlijk? Hoe ziet een tierelier eruit? Sterker nog wat is een tierelier? Ik heb geen flauw idee...............Hoe dan ook.....toch gaan ze als een tierelier!Fijn weekend!

 
 

7 opmerkingen:

Clarle van der Lugt zei

Ik heb het even voor je opgezocht :)

Tierelier
De term tierelier wordt onder meer gebruikt in de uitdrukkingen als 'het brandt als een tierelier' en 'het loopt als een tierelier', waarmee bedoeld wordt dat iets snel of hevig brandt of goed loopt.
Etymologie[bewerken]

De zegswijze is volgens het genootschap Onze Taal[1] ontstaan als versterkende verlenging uit een samenvoeging van de klanknabootsing 'tierelier(e)' en uitdrukkingen als 'het loopt als een lier', waarbij het kan gaan om een lier als hijswerktuig of als muziekinstrument. Het eerste deel van het woord komt van dezelfde 'wortel' als 'tieren', dat oorspronkelijk 'heldere tonen laten horen' betekende. Er bestaan ook uitdrukkingen als 'gaan gelijk een lier des zondags' of 'op den zondag' en 'gaan gelijk een lier op een stok'. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal vermeldt bij 'tierelier(e)': 'Nabootsing van een eenvoudig, opgewekt muzikaal geluid, inzonderheid van gezang'. Volgens Marc De Coster[2] kunnen we bij “als een tierelier” denken aan het beter uitvoeren van een klus(je) onder het zingen van een vrolijk deuntje. In het bekende kinderliedje 'Advocaatje ging op reis' komt de frase 'tiereliereliere' voor.

Tutti haakt en zo zei

Wauw super leuk geworden! Ach wat een tierelier ook is, je bent goed op dreef ;-)

Unknown zei

Leuke kaartjes. Ik moet er inderdaad ook nog aardig wat. Heb alleeen nou net deze pons en stempels niet in huis. Dus bij mij gaan ze niet als een tierelier, wat dat dan ook moge zijn.
Maar ik verzin wel iets anders, komt goed.
Liefs Angelique

José zei

Ik heb het even voor je opgezocht en dit is wat ik vond:

Als een tierelier

Waar komt als een tierelier vandaan?
Als een tierelier wordt gebruikt om aan te geven dat iets heel soepel en goed verloopt. Deze uitdrukking kan gecombineerd worden met allerlei werkwoorden, onder andere lopen, werken, gaan, draaien en verkopen.

De naslagwerken geven verschillende verklaringen voor de herkomst van als een tierelier. De meeste vermelden dat we hier te maken hebben met een verlenging van lier in 'Het loopt/gaat als een lier', dat 'het gaat bijna vanzelf, het gaat voorspoedig' betekent. Wellicht gaat het oorspronkelijk om het muziekinstrument, maar het is ook mogelijk dat op het hijswerktuig werd gedoeld. Het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) vermeldt bij dat gaat als een lier dat lier hier het hijswerktuig is. Als een tierelier wordt niet genoemd als variant.

Volgens Marc De Coster (Woordenboek van populaire uitdrukkingen, clichés, kreten en jargon, 2002) is als een tierelier ontstaan vanuit de gedachte dat het verrichten van een klus(je) altijd beter gaat onder het zingen van een vrolijk deuntje. Dat lijkt te passen bij wat het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) vermeldt bij tierelier: "Nabootsing van een eenvoudig, opgewekt muzikaal geluid, inzonderheid van gezang." De Coster is echter de enige die een direct verband ziet met dit klanknabootsende tierelier.

Het is maar dat je het weet. ;)

José zei

Wat een tierelier precies is, heb ik inmiddels wel de reacties gelezen die mede bloggers bij jouw bericht hebben achtergelaten. Maar ik wil nog wel even zeggen dat jouw posten altijd lezen als een "tierelier"! Het is zo leuk hoe jij altijd de verhalen op je blog schrijf. Heerlijk om te lezen! En dan laat je ook nog eens super leuke creaties zien! Echt een feestje om jouw blog te bezoeken.....
Gezellig weekend en groetjes,
José

Ellen zei

Helemaal met de bovenstaande reactie van José eens :)

Ingrid Reyners zei

Kijk jij hoeft hier maar iets op het blog te plaatsen en het wordt helemaal voor je uit gezocht. Geweldig dat deze kaart zo snel klaar is, en als je er nog vijfitg moet, dan is dit toch een peace of cake?......Succes in ieder geval met de kaartjes die je nog moet maken. fijne zondag, groetjes, Ingrid.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...